Iedereen is welkom bij de maaltijd!

Overweging gehouden tijdens de viering in de R.K. Kerk van de Geloofsgemeenschap H. Nicolaas in Odijk
zondag 15 oktober 2023 – 28e zondag door het jaar – Jaar A
1e lezing: Jesaja 25,6-10a – Evangelie: Matteüs 22,1-14
Beste Mensen,
Stel jullie eens voor: Hier in Odijk wordt een groots dorpsfeest georganiseerd. Lekker eten, fantastische live artiesten en voor iedereen is er wel wat te doen en te genieten. Daar willen we bij zijn, toch?
Maar stel je nu eens voor dat jij niet bent uitgenodigd. Je bent anders dan de rest en daarom niet welkom. Hoe zou jij je voelen als je heel graag ergens bij wilt horen, ergens mee wil feesten, maar je mag niet komen.
Een andere vraag, stel dat je wordt uitgenodigd voor een bruiloftsfeest met een specifieke chique dresscode. Wat trek je aan? Kom je in de kleren die je die dag toch al aan had? Of doe je je best om de dresscode zo goed mogelijk na te komen?
Wij zijn vandaag welkom in deze kerk en we zijn uitgenodigd voor het Feest van de Communie. Hoe gaan wij om met de uitnodiging voor ons geloof, de kerkgemeenschap en de vieringen? Is echt iedereen welkom in onze kerk? En komen wij altijd in “gepaste kleding” bij God?
Ik ben geen theoloog, maar ik durf wel te beweren dat de lezingen van vandaag ons iets vertellen over hoe wij om moeten gaan met de uitnodiging voor de Maaltijd van de Heer.
De eerste lezing geeft al meteen een duidelijk signaal af. De maaltijd die door God is aangericht op de berg Sion is voor ALLE volken. En het is niet zomaar een maaltijd, nee, het is een offerfeest, het feest van het eeuwig leven en verlossing. En IEDEREEN is welkom.
In het Evangelie verwijst Jezus in zijn gelijkenis ook naar dit offerfeest wanneer hij het heeft over het bruiloftsfeest. De allegorie in het verhaal is compleet met de koning als God en de zoon als Jezus.
Het evangelie van vandaag is een combinatie van twee parabels. De parabel van de uitgaande en geweigerde uitnodigingen en de parabel van de bruiloftsgast met de ongepaste kleding.
Uit de gelijkenis is het duidelijk dat iedereen is uitgenodigd: de mensen die al eerder een save-the-date hebben gehad en de mensen die op straat worden uitgenodigd. Iedereen dus! Zonder enig onderscheid.
Dat de koning na de eerste weigering iedereen opnieuw uitnodigt geeft aan dat God het accepteert dat je de uitnodiging afslaat. Hij nodigt je gewoon opnieuw uit. Mensen mogen dus zelf kiezen of ze de uitnodiging tot de Maaltijd van de Heer aannemen of niet.
Met de parabel over de man die door de koning van het feest wordt weggestuurd omdat hij geen bruiloftskleed draagt geeft Jezus aan dat de uitnodiging weliswaar voor iedereen is, maar dat je die uitnodiging wel waard moet zijn. Als je op het feest komt, moet je er wel iets van maken. Je zou kunnen zeggen dat het bruiloftskleed uit de parabel staat voor de deugden, die we kennen uit de brief van Paulus aan de Galaten: liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Deze moet je toch op zijn minst dragen om op het feest van de Heer te mogen blijven.
Mooi, we weten nu hoe God de uitnodiging voor zijn maaltijd ziet. Iedereen is uitgenodigd, je mag zelf wegblijven, Hij nodigt je toch weer uit. Maar als je komt, dan moet je er wel iets van maken. Maar hoe zit het nou met ons? Is in onze kerk nou iedereen welkom? En gaan wij nu altijd in op de uitnodiging van de heer? Maken we de uitnodiging wel waar als we wel komen?
Pas geleden hebben wij in onze gemeenschap samen gebrainstormd over de visie van de Parochie en het was heel duidelijk dat wij in Odijk Toegankelijkheid en Gastvrijheid het allerbelangrijkst vinden en vlak daarachter dat de mens centraal moet staan. Ik zie dit als een wens om de uitnodiging voor de maaltijd van de Heer echt voor iedereen te laten gelden.
Afgelopen woensdag was het Coming Out Dag. Een dag waarop we aandacht besteden aan het moment dat LHBTIQ+ mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Zij hebben moeite met zich bekend maken omdat zij niet overal welkom zijn. Ze worden buitengesloten om wie zij zijn.
Ook in onze katholieke wereldkerk zijn zij niet overal welkom. Misschien heeft u het meegekregen dat tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon afgelopen zomer een mis voor Regenboog Katholieken verstoord. Werd door radicaal conservatieve katholieken.
Gelukkig zien we in onze kerk ook een hele andere kant. Paus Franciscus bijvoorbeeld proclameert heel duidelijk dat LHBTIQ+ Katholieken uitgenodigd en dus welkom zijn in onze kerk. Hij doet dit door bijvoorbeeld transgendervrouwen dochters van God te noemen of door de deur open te zetten naar de inzegening van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.
De uitnodiging voor de Maaltijd van de Heer is dus echt voor iedereen, zonder onderscheid dus.
Wij, hier in de kerk, hebben de uitnodiging van de Heer volmondig aanvaard. Dat verplicht ons ook om gekleed in bruiloftskledij aanwezig te zijn in de kerk. We nemen de beste versie van onszelf mee voor God. Uitgenodigd worden maakt ons verantwoordelijk om de uitnodiging te verlengen naar iedereen, net als de dienaren van de koning die naar de kruispunten werden gestuurd om iedereen die ze tegenkwamen uit te nodigen.
Laten wij hier in Odijk beginnen door gehoor te geven aan de oproep uit de Schrift om royaal en ruimhartig om te gaan met anderen. Dat wij in onze Nicolaasgemeenschap Toegankelijk en Gastvrij zijn naar iedereen en dat wij alle mensen centraal stellen, ongeacht wie zij voelen te zijn.
Amen